söndag 15 november 2009

Första inomhusträningen

Frodo undrar om han ska få lukta på den jättesöta tiken...

Idag var vi bara tre ekipage som tränade lydnad men det var riktigt kul och bra trots den lilla skaran. Idag kunde vi verkligen ta ut svängarna och slippa trängas så det var toppen. Frodo gick bra idag och jag hade honom mycket lös. Han kommer på inkallningen med hög fart, fria följet blir bättre och bättre. Ställande och läggande är fortfarande klurigt för honom. Klickern glömde vi hemma idag likaså apportbocken så det fick bli mycket fotgående idag men det gick ju iallafall bra.
Störning fick vi i form av våra träningskompisars oerhört söta tikar. En tollare och en korthårs collie. Frodo blev nog lite förälskad i båda två och verkade ytterst nöjd när vi i fikapausen satte oss mittemellan dessa två...


Troia och Frodo...

4 kommentarer:

  1. Ååå vilka fina vovvar!;)
    Ganska skönt att vi inte var många idag.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. En liten kommentar angående personspår:
    Personspåret är lite annorlunda än viltspåret på det viset att det händer saker i spåret. När du börjar med personspår tycker jag du ska börja med en raksträcka med en lite lätt böj på, gå inte mer än 100-150 meter. I detta spår lägger du ut en leksak i mitten av spåret och ett i slutet, i slutet ska det vara den roligaste leksaken. Spåra med kort lina, i personspår är det inte önskvärt att hunden slår för mycket (låt honom därför inte "villa bort sig" som i viltspåret, det är lätt hänt att han börjar spåra på ett djur som gått nånstans etc. detta är min högst personliga åsikt dock).

    Låt spåret ligga i 1-2 timmar. Sen går du ut med vovven och går av en "händelse" över spåret, beröm om han börjar spåra din vittring! Om du vill visa honom på spåret på samma sätt som i viltspåret kan du göra det, men somliga tycker det är viktigt att göra skillnad på person/viltspår. Du får känna efter själv.

    När Frodo spårar och upptäcker den första leksaken blir det världens fest! Spring fram till honom, ta upp leksaken, lek tillsammans, belöna med godis och visa honom sedan vidare i spåret. Han ska i detta spår förstå att det är leksakerna, "apporterna", som matte vill åt! (Förmålsintresset är därför a- och o i denna träning, träna detta separat inomhus så som vi har pratat om förut.)

    I spårslutet gör du precis som med apporterna, lek och kampa och ha skitkul! Sen visar du genom att ta av selen att det är slutspårat.

    Det var precis så här jag började med Goliat, och jag tror inte du kommer att ha några som helst problem med att få Frodo att spåra personspår. Somliga som tränar personspår förstärker "spår-kärnan" genom att lägga föda (mat eller godis) i spåret för att få hunden mer uppmärksam på spårkärnan. För att få ner tempot i detta spåret gäller det att utmana hunden. Detta kan man göra på en mängd olika sätt, bara fantasin sätter gränser! Det viktiga är att separera "pinn-markeringar" med spårteknik, men det är mer om man vill tävla sen.

    Hoppas det går bra! :)

    SvaraRadera
  3. tjenare! tack för välkomnandet=)Det var en kort kommentar innan mig...

    SvaraRadera
  4. Tack Cecilia...nu ska jag genast prova mig fram lovar att återkomma med frågor och resultat senare=)

    SvaraRadera